bg en
детско кино и психоанализа

детско кино и психоанализа

Проф. Андреас Хамбургер и д-р Вивиан Праматароф-Хамбургер работят по мюнхенския проект "Филм и Психоанализа", свързващ Академията за психоанализа и психотерапия с Музея на киното в Мюнхен.

Д-р Вивиан Праматароф е с български произход. Тя споделя:
"През 2010 г. въведохме в България метода на работа „Филм и психоанализа”. В София се създаде активна филмова група, подобна на нашата в Мюнхен, която след прожекции в Дома на киното, редовно анализира и обсъжда с публиката филмите. През 2011 г. решихме да приложим метода с детски филми и да работим с децата от ателие „Прегърни ме”. Така се проведе първата творческа ваканция в с. Ново Паничарево. Имахме голямата подкрепа на известните и обичани актьори  Ицко Финци и Рашко Младенов, както и хората, които ръководят сдружение „Прегърни ме”. Работата с децата беше толкова успешна, че решихме да повторим този проект."  

Сесията започва с прожекция на специално избран филм, който се прожектира на децата. След края на филма, под ръководството на експерти - психолози и психоаналитици, децата претворяват герои и ситуации от филма (индивидуално и групово чрез рисуване). След това се провеждат дискусии, водени от експертите, при които всеки участник има възможност да види създаденото от другите деца, да чуе мнението и оценката им.   

Заниманията се заснемат с поне една камера, след края на сесиите суровият материал се описва и монтира, сглобява се филм, документален, който пресъздава процеса на работа.