bg en

Сега реката е преляла

12.07.2021

премиера

„Сега реката е преляла“ е най-новата книга на Антоанета Николова. (Художник Неда Ангелова) Ще я представи Марин Бодаков. Стихотворенията ще изпълни Звездомира Георгиева. Музикална среда Константин Кучев.
Досега Антоанета Николова е издала стихосбирките „Втечнена светлина“ (ИК „Нава“, 1994), „Приказки за същества без име“ (Свободно поетическо общество, 1998), „Зелено/Огледало“ (ИК „Стигмати“, 2003), „Високи бели птици на брега“ (LiterNet, 2007), „Дишане“ (ИК „Стигмати“, 2008) и „Зад вратата на залеза“ (ИК „Жанет 45“, 2014), на приказния роман „Приказки за Страната Е“ (ИК „СОНМ“, 2019), отличен с Националната награда „Христо Г. Данов“ за 2020 г., както и на философско-поетическото изследване „Езикът на Пустотата“ („Аквариум Средиземноморие“, 2003).
Съпреводач е от старокитайски на „Поезия на планините и водите“ (старокитайска пейзажна лирика, ИК „Стигмати“, 2003, номинация за превод на годината), „Стихове от Студената планина“ (стихове на будисткия поет и отшелник Ханшан, ИК „Изток-Запад“, 2013 – награда на Съюза на преводачите в България) и на „Прокуденият от небесата“ (стихове на един от най-известните китайски поети Ли Бо, ИК „Изток-Запад“, 2014).
Тя е доктор е по философия и доцент по източна философия в Югозападния университет, Благоевград. През последните две години работи към програмата „Мария Склодовска-Кюри“ в Лайпцигския университет, Германия, и Университетския колеж в Корк, Ирландия, по индивидуален проект, посветен на източната духовност. Член е на Сдружението на български писатели, Хайку клуб „София“ и Световната хайку асоциация.