bg en

усещане за думи

22.11.2022
Начало 18:30 ч.
Край 21:30 ч. 

Всички ние ползваме ежедневно думите, пишем ги, изговаряме ги и се разбираме чрез тях. Когато пишем думите, всички си приличат по буквите, които ги оформят. Единствената “фантазия” в тях са личните ни почерци, шрифтовете, които ползваме, грешките, които допускаме или в някои случаи непознаването на езика.

Думите са резултат от голям Договор, който спазваме всички и който се нарича Език. Без него нямаше да се разбираме… Но дали наистина е така?

В ателието, на което ви каня, ще освобождаваме заедно думите от буквите, ще разширяваме техния смисъл, ще ги изпълваме с личните ни преживявания, емоции и ще ги превръщаме чрез художнически жест в израз на свободна комуникация. Ще създаваме заедно собствен език.

Ателието “ УСЕЩАНЕ ЗА ДУМИ” ще бъде проведено в две части:
1/ През първата част ще говорим за това какъв е пътя за постигане на вътрешен мир чрез художническия жест, за освобождаване от желанието за оценка, за отърсването от претенцията за спазване на естетическите норми. Ще ви покажа примери за съвременни (модерни) автори като Сай Туомбли, например, които са дали нова посока на изкуството. Ще ви подтикна да споделите лични преживявания, като се съсредоточим върху някоя дума (можем да избираме и сред т.н. сложни думи), която заедно ще изберем. Ще ви покажа и моята лична работа в посоката на премахването на “оградата” от букви и освобождаването на смисъла през емоцията и художническия жест. После ще превърнем избраната дума в скица (моливна рисунка, свободна и бърза) – символ на вашето собствено знание и опитност.
2/ По време на втората част ще четем поезия, ще се опитаме да я „усетим“ през вузиалния ни опит, памет и лично преживяване, ще се опитаме да я усетим и като ритъм и вибрация и ще рисуваме цяло стихотворение, използвайки художническия жест, израз на свобода и лична емоция. Ще рисуваме върху каширани картони с размери 35 x 50см., ще използваме акрилни бои, моливи и графити, химикалки и мастила. След края на ателието ще бъдете автори на вашата лична дума и поезия под формата на картина, която ще отнесете вкъщи и/или ще подарите на ваш близък.

Очаквам ви, за да разпаднем задължителните кодове, да намерим собствените ни изразни средства и без страх от оценка да “проговорим” чрез тях. Дали другите ще успеят да ни разберат… това ще бъде тяхна задача.

Цената за участие в едно ателие е 50 лв. Местата са ограничени (до 10 човека), затова ви моля да се запишете предварително на телефон 0895 42 60 08.

Ясен Григоров
До среща!