bg en

прочити

10.03.2022
начало 19 часа

В основата на всяко изкуство стои онова смислово натрупване на думи, образи и идеи, които придават дълбочина на всичко. Без да има взаимодействие между изкуствата, създаденото би останало плоско и мимолетно. За да изследваме процеса, започваме серия от разговори, в които литературата ще се среща с другите изкуства. Тези „Прочити“ ще се случват благодарение на смели артисти, които са готови да говорят затова как литературата влияе на техните авторски проекти.
Първата среща ще бъде с Павел Г. Веснаков, доказал се вече като различен и своеобразен режисьор на телевизионни сериали и късометражно кино. Със своя пълнометражен дебют „Уроци по немски“ той затвърди собствената си естетика и теми. Филмът предизвика отново публиката у нас, а и на международната сцена получи редица награди и отличия. 
Какво обича да чете Павел, въпреки оскъдното време, коя поезия е решаваща във формираното му като режисьор, кои световни и наши автори влияят на киното, което създава, ще разберем от личната среща с режисьора. А избран от него актьор ще прочете откъси от литературни произведения.
И като начало нека се водим от казаното от големия руски режисьор Андрей Тарковски: Думата не може да бъде празен звук.

Програмата се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" към Министерство на културата на РБългария