bg en

Несторови, една фамилна история

14.10.2021
филм на  Ралица Димитрова 

Това е изкючителен филм за една фамилия, в чиито съдби се виждат въжделения, несбъднати мечти и перипетии на едно цяло поколение. Част от фамилията е Хераклит Несторов - композитор, чийто живот и музикални творби тънат в забвение. 

 
В този филм главни действащи лица са: Елза Асениев - бунтарка, една от значимите фигури на ранния феминизъм от началото на 20-и век, по-късно муза на германския художник Макс Клингер, танцьорка, писателка, една невероятна за времето си жена, която остава неразбрана от обществото. 
 
Инж.Иван Несторов,  един от основателите на българското инженерно и архитектурно дело в България, и баща на Хераклит Несторов.
  
Хераклит Несторов се ражда в малко градче във Франция, близо до Фонтебло през 1896 г.  След това Елза изпраща сина си във Виена. Тук той учи композиция в Академията за музика при Далкрьоз и Бонети (1912¬-15 г.). През това време Елза учи в Лайпциг и е една от първите жени-студентки по философия. 
 
При обявяването на Първата световна война Хераклит известно време живее в София и създава някои свои творби. През 1920 г. се установява във Виена, където за кратко време е диригент на Виенската филхармония и опера. 
 
От 1921 г. е цигулар във Виенската филхармония и същевременно активно композира. 
 
Убит е по време на бомбардировките в Берлин през 1940 г., едва 44-годишен.
 
Хераклит Несторов е автор на значителен брой оркестрови и камерни произведения; пиеси за пиано, песни, театрална музика и др.
Стилистически творчеството му е свързано с френския импресионизъм.