bg en

Копче за сън

30.11.2021
Докато малките художници от ателие „Прегърни ме“ рисуваха по приказката „Копче за сън“, Маринко (Марин Бодаков) донесе писмо от порасналия вече Оги (Огнян Самоковлийски), едноименния герой от книжката и внук на Валери Петров. Ето какво написа той на децата:

Мили приятели, 

Гледам вашите усмихнати лица на снимките от морето и толкова ви се радвам. И не може да е иначе - предстоят ви прекрасни дни с четене и рисуване, заобиколени от добри и талантливи хора с големи сърца. 

Топлото лято и морският вятър правят душите ни леки, мечтите ни - близки и реални. Приказките сякаш сами се разказват. И картините, които сте нарисували и показвате на снимките започват да се движат: 

На една множество боси крака стъпват бързо по пътеката към плажа. Вече стигат на пясъка и след миг са до морето, забавят се малко, за да проверят дали водата е топла и след малко морето сякаш ври и кипи. 

На друга в малката стаичка, където ме е приспивал дядо предната нощ, вече е станало светло. Слънцето е огряло цялата стая, прозорчето е отворено, а завесите леко се поклащат от утринния полъх. Все още си мисля дали всички герои от приказките вчера са добре. Решавам да потърся котката Мърла и изтичвам навън. 

На трета са нарисувани рибките, виждам ги как се стрелкат, като сменят посоката си като по команда. 

Рисувайте и нека рисунките ви оживяват все така. И, моля ви, не бързайте с порастването. Недейте заспива и не спирайте с игрите. 
Ваш Оги.Книгата е илюстрирана от 27 деца на ателие „Прегърни ме“, рисувани заедно с петима художника по време на творческа ваканция.

Колажи и художествено оформление 
Ясен Григоров

Благодарим на Анна Хаджимишева и Огнян Самоковлийски за доверието и подкрепата!