bg en

Ани Илков в "Прочити"

03.11.2022
Начало 19 часа

Науката среща литературата. Единствено Ани Илков би могъл да ни поведе по този път. Защо ли? Отговорът не е еднозначен, но той сякаш е застинал точно по средата на тези две понятия с желанието си да разбере естеството на нещата, живото и мъртвото, космоса и езерото, от което се е зародил животът и да пише или да замълчи за тях.

Някъде там учените изписват в първата изкуствена клетка: „Пресъздай живота в нов живот!“. Някъде там не можеш да срещнеш Ани Илков да ти разкаже за това. Но пък можеш да дойдеш на 3 ноември от 19 часа в галерия Прегърни ме и да станеш част от неговите “Прочити” на “When We Cease to Understand the World” на Benjamin Labatut, на един конкретен брой на вече несъществуващото списание Факел: брой от 2008 г. и една конкретна статия:
“Животът – ама че идея!”, Бил Брайсън, “Кратка история на почти всичко”, както и да разбереш за Димитър Съселов и неговите екзопланети, на които може би има нов живот.

В полето на физиката вече все по-често казват, че времето и пространството са обречени, а ние в полето на литературата можем само да им кажем "добре дошли".

Програмата се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" към Министерство на културата на РБългария